Ce părere au românii despre vaccinul anti-COVID. Câți oameni sunt de acord cu vaccinarea
Un studiu IPSOS, realizat în 28 de ţări, arată că 74% din adulţi s-ar vaccina. În România, doar 6 din 10 cetățeni s-ar vaccina împotriva COVID-19, dacă ar exista un vaccin. Pe de altă parte în China, 97% dintre cei intervievaţi au declarat că vor să se vaccineze anti-COVID-19.
Un studiu realizat de IPSOS, un grup de cercetare pe piaţă, arată că românii sunt cei mai reticenţi din lume la vaccinarea anti-COVID-19. Doar 57% dintre români s-ar vaccina, dacă ar exista un astfel de vaccin.
Cea mai mare deschidere faţă de imunizarea impotriva noului coronavirus au locuitorii din China, Brazilia şi India, ţări cu cea mai mare rată de infectare.
Ce părere au românii despre vaccinul anti-COVID
La noi, tinerii şi vârstnicii sunt cei mai nerăbdători să se vaccineze. Din rândul persoanelor cu vârste între 25-55 de ani, doar 51% s-ar imuniza, arată studiul celor de la IPSOS.
“Deşi ne aşteptam ca persoanele mai mature să aibă o atitudine pro-vaccinare, având în vedere că sunt în grupul de risc, deschiderea tinerilor spre vaccinare nu este total surprinzătoare şi este cel mai probabil generată de dorinţa lor de a reveni la normalitate.”, declară Laura Arpad, Healthcare Lead în cadrul Ipsos România.
Bogdan Tampa, coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare Dezvoltare în Medicină Experimentală Iaşi, explică faptul că un vaccin anti-COVID-19 nu ar salva doar vieţi, ci ar reduce şi durata pandemiei.
”E clar că înseamnă, oricum, chiar şi la o eficienţă de 60-70% a vaccinului, a funcţionării lui, în scenariu să zicem moderat, nici optimist, nici pesimist, până la urmă înseamnă zeci de milioane de oameni care nu se vor mai infecta. La fel de important, sau mai important, pentru marea majoritate a oamenilor, este posibilitatea de a reveni la o viaţă normală”, a declarat Bogdan Tampa, coordonator CEMEX Iaşi.